15 November, 2004

Ronneby 041115

I oktober i år fick jag tips från Vieryd i Ronneby kommun, om en kattuggla som satt på marken mitt på dagen och helt öppet. Ugglan hade problem att flyga samt rörde sig klumpigt på marken.
Det visade sig att ena foten hade en stor klump på fotsulan och det andra benet en klotformig utväxt. Jag kontaktade Statens Veterinärmedicinska Anstalt SVA och talade med Biträdande Stadsveterinär Erik Ågren. Avliva och skicka in sa han. Så blev det och i dag kom besked från SVA.

Kattugglan var en hane, den hade en kraftig infektion i vänster hasled som var snedställd (vinklad inåt) pga. en äldre ledskada. I de bölder som fanns i ledområdet påvisades inga specifika sjukdomsframkallande bakterier. Höger fot uppvisade mycket kraftiga inflammatoriska förändringar (s.k. “bumbelfoot” eller fotsulesår) med total nedbrytning av fotsulan och vävnaderna i foten. Detta ses på den friska foten då det uppstår en överanvändning, som när det sjuka benet inte kan användas, och är ett inte ovanligt problem hos rovfåglar. Kattugglan var helt utmärglad och har sannolikt p.g.a. sina fotskador inte kunnat jaga och föda sig ordentligt. Fjäderdräkten var sliten på stjärtfjädrar och vingpennornas yttre delar vilket tyder på att fågeln gått på marken ett flertal dagar. Fjäderdräkten var rikligt bemängd med pälsätande löss samt fästingar och hjortlusflugor. I mag-tarmkanalen påvisades bandmaskar (Parauterina candelabria), hakmask (Acanthocephala sp.) samt sugmask (Trematoda).

Med vänlig hälsningar
Erik Ågren
Bitr. statsveterinär

Le Carlsson
Box 140
372 22 Ronneby
tel.0457-14898