2 November, 2003

Ronneby 031102

Karl Abrahamsson från Skönevik, 11 km väster om Ronneby , ringer och berättar att han hittat en stor ringmärkningsring i sin skog. Jag misstänker att det kan vara frågan om berguv och kör ut till Skönevik. Han hade hittat ringen i en granplantering som var förstagallrad. Det visade sig att 15 m bort låg större delen av fjädrarna från berguven. Fjädrarna var avbitna och benpipor krossade, även bröstbenet var gnagt av vassa tänder. 2-3 m från den fläck där Karl hittade ringen och några klor från uvens fot, hittade jag under en liten gran vita äggskal som möjligen skulle kunna härröra från ett berguv ägg.

Rester av död berguv. Fjäder, klor och möjligen äggskal från berguväggRävspillning intill berguvklorna och de avbitna fjädrarna samt bitmärken i bröstbenet tyder i vart fall på att en räv ätit av uven. Sedan kan man ju undra över varför en berguv som släpptes 26 aug. ligger död intill vad som ser ut att vara ett berguvbo där ägget då rimligen värptes i maj.Ringnumret är 94 A 04101 och ringen skickas till Riksmuseum i Stockholm.

Mitt i bild under en liten gran fanns en grop med vita skalrester som möjligen kan härröra från ett berguvägg.Jag ringer Conny Philipsson i Karlskrona och får reda på att uven är buruppfödd och släpptes vid Ronneby Brunnspark 030826 tillsammans med ytterligare en buruppfödd ungfågel. Senare kom en rapport om att även den andre berguven som släpptes i Brunnsparken 26 aug. även den hittats död. Den hade omkommit i en transformatorbox i Vassmolösa, Kalmar län