17 February, 2004

Ronneby 040217

Ingegärd Lindblad från Hallabro ringer och berättar att hon sett ett större hunddjur vara på väg att trava ut på väg 30 nära Hedlunds Plastfabrik. Hon står där 06,30 och väntar på bussen till Växjö. Hon oroar sig för att det som hon först uppfattar som hund kunde bli påkörd av någon bil. Detta har hänt tidigare just här, så hon ropar till och djuret vänder och travar i maklig takt tillbaka in i skogen.

Efter en stund börjar hon fundera på om det kanske var en varg. Hon uppfattade djuret som mycket ljust, kanske gråbrunt och stort. Hon befinner sig ca 40-50 m ifrån djuret. När vi språkas vid frågar hon om det kanske var en liten varg, kanske ett ungdjur. När man frågar så brukar det i de fall där det finns fysiska spårtecken visa sig ganska ofta vara Sibirian Husky. Med tanke på att det är ca 1 mil mellan Stensjön där man såg en varglik hund ute på isen den 15 feb finner jag det fullt möjligt att det rör sig om samma djur och sannolikt inte varg här heller.

040219 åker jag upp till Hallabro och hittar en spårlöpa från hund i ett större snöfält mellan Hedlunds plastfabrik och en mindre villa strax norr ut. Spårlöpan kommer från skogen och leder ut mot vägen där Ingegärd såg djuret hon trodde möjligen kunde vara en ungvarg. Spårlöpan är makliga språngspår och framtassarna är något utspärrade och ca 8 cm långa och 7,5 cm breda. Sannolikheten för varg har ytterligare försvunnit bort i tät dimma.